Scroll to top

Nieuwsgierige Aagjes!

Tweede editie Blik in de Wijk Liskwartier op zaterdag 22 september

Ze is altijd op zoek naar schatten in de wijk en onontdekte plekken. Op haar prachtige volkstuin interview ik Diana van Wijk, organisator van Blik in de Wijk Liskwartier, de creatieve kunstroute door de wijk. Op zaterdag 22 september openen kunstenaars op diverse locaties in het Liskwartier en Bergpolder weer hun deuren voor de tweede editie. Mede-organisator Nanda de Reuver is helaas verhinderd, maar Diana vertelt voor twee! Diana en Nanda zijn wijkbewoonsters in Liskwartier en vormen samen Aagje Creatieve Projecten.

Diana en Nanda leerden elkaar kennen in de oudercommissie van kindercentrum Jip en Janneke in de Willebrordusstraat. Nanda is bezig met de productiekant van verschillende theater- en dansgezelschappen en Diana werkt in de kinderopvang. Ze hadden beiden het gevoel dat ze iets willen doen dat hen na aan het hart ligt en besluiten dingen te gaan organiseren voor hun eigen buurt, met name voor ouders en kinderen. Ze beginnen met diverse creatieve evenementen, zoals een Family Disco in Studio de Bakkerij en een workshop voor kinderen ‘Maak je eigen Droomwijk’. Een kruisbestuiving tussen leuke locaties en activiteiten die mensen met elkaar verbinden is hun doel. Na de vraag van cultuurscout Sanne Lansdaal of ze een kunstroute willen opzetten is Blik in de Wijk een feit en besluiten ze zich daar voornamelijk op te richten, want een kunstroute kan het Liskwartier wel gebruiken!

Kijken in de keuken
De visie van Aagje is: de nieuwsgierigheid prikkelen, kijken met een open blik op het terrein van kunst, cultuur, technologie en design en er zijn voor jong en oud. De eerste Blik in de Wijk route die Aagje in oktober 2017 in het Liskwartier organiseerde is een groot succes. Kijken in de keuken van professionele creatieven spreekt de mensen aan. Er zijn huiskamerexposities en concerten, performances en workshops. En wat blijkt: je hoeft niet naar het centrum voor pianoles of experimenteren met een 3D-pen artwork, het kan gewoon in de eigen wijk! Op 15 april jl. had Blijdorp haar eerste Blik in de Wijk; ook daar kwamen veel mensen op af. Blik in de Wijk sloot die editie af met een vrolijk feest met live muziek in het Vroesenpaviljoen.

Voor de tweede editie van Blik in de Wijk Liskwartier zijn rond de 25 locaties gevonden die meedoen. Blik in de Wijk is in korte tijd een bekend fenomeen geworden, zodat mensen zichzelf nu spontaan aanmelden om deel te nemen.

Paplepel
“Kinderen zijn de toekomst”, zegt Diana. “Het zijn de toekomstige theatermakers, schouwburgbezoekers en kunstenaars. Als je ze creativiteit met de paplepel ingiet, kan dat een verrijking van het leven zijn. Er is zoveel talent in de buurt, er zijn hier pareltjes genoeg die echt iets kunnen toevoegen. Er komt veel voort uit Blik in de Wijk: samenwerkingen tussen mensen, vriendschappen, zakelijke deals. Mensen zeggen elkaar zelfs meer gedag.“

Trots vertelt Diana over de ‘Pakje Kunst-automaat’, een concept van de Kunstuitleen Rotterdam. De bezoekers van Blik in de Wijk kunnen voor €4,- kunst ‘trekken’ uit een voormalige sigarettenautomaat. Speciaal voor Blik in de Wijk Liskwartier zal er door lokale kunstenaars kunst gecreëerd worden voor deze automaat.

Blikopener
Het is belangrijk dat Blik in de Wijk voor iedereen een goede mix is. De Blikopener, de opening van de route, is op vrijdag 21 september na schooltijd, zodat ook de kinderen aanwezig kunnen zijn. De trekkers van dit jaar zijn de Bergsingelkerk, met veel live muziek en Het Danskantoor met doorlopende workshops zang en dans in Studio de Bakkerij; ook de ateliers in het oude schoolpand aan het Koningsveldeplein openen hun deuren. Tevens kun je lunchen met gedichten in Hof van Noord en in vele Hofbogen zijn exposities en design te bekijken. En ook in deze editie kun je kunstenaars en hun werk ontmoeten in hun huiskamer. Alle deelnemers kunnen deze dag laten zien wat ze in huis hebben en hun buurtbewoners leren kennen. Door Blik in de Wijk is de drempel veel lager om een keer gezellig bij ze binnen te stappen!

Helen van Vliet